Güneş Koruyucularla Alakalı Bilgiler

Güneş koruyucular, güneşten gelen UVA/UVB ışınlarının cildinize nüfuz etmesini engelleyerek cildinizde tahribat oluşmasını önlerler. Güneş koruyucu kullanmak kadar, güneş koruyucuların nasıl ve ne zaman kullanılması gerektiği ve yüksek koruma faktörüne sahip olup olmadığı da önemlidir.

Güneş koruyucularla alakalı temel bilgilere sahip olursanız, cildinizle alakalı almak istediğiniz sonuçları çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde alabilirsiniz. Bu yazımızda sizlerle güneş koruyucularla alakalı bilinmesi gerekenleri paylaşacağız.

Güneş Koruyucular İkiye Ayrılır: 

  1. Fiziksel Güneş Koruyucular: Fiziksel güneş koruyucuların bir diğer ismi de mineralli güneş koruyuculardır. İçinde titanyum dioksit ve çinko oksit bulunduran bu güneş kremleri, cildin güneş ışınlarını emmesini engelleyerek aşırı ısınmasını önler. Özetle güneş ışınlarını yansıtır.
  2. Kimyasal Güneş Koruyucular: Kimyasal güneş koruyucular da, cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korur; ama UV ışınlarının cildiniz tarafından emilimi sağlanır.

Güneş Koruyucularda Güneş Koruma Faktörü (SPF) Nedir?

Piyasadaki tüm güneş koruyucuların üzerinde koruma faktörünün seviyesi yazmaktadır. Bazılarında daha yüksek bir koruma faktörü mevcutken bazılarında da daha düşüktür. SPF seviyesi yükseldikçe cilt, güneşten gelen zararlı ışınlara karşı daha sağlıklı bir şekilde korunur.

Eğer hassas bir cilt tipine sahipseniz, beyaz tenliyseniz ya da alerjen olmaya yakınsanız daha yüksek koruma faktörlü güneş koruyucuları tercih etmeniz gerekir. Tam tersi, orta koyu tenli ya da koyu tenliyseniz, cilt tipiniz hassas değil; ama kuru kalıyorsa cildinizi yoğun bir şekilde nemlendirecek, daha az koruma faktörüne sahip güneş koruyucular kullanabilirsiniz.

Güneş Koruyucuların İçeriğinde Hangi Bileşenler Bulunur? 

Güneş koruyucuların içeriğinde kimyasal ve fiziksel bileşenler bulunur. Bunlar doğal bileşenler, vitaminler ve besleyici maddelerdir. E vitamini, cilt için antioksidan bir özellik taşır ve cildi dış etkenlerden korumaya yarar. Ayrıca cildin nem oranını da dengede tutarak kurumasını ve çatlamasını önler. C vitamini, ciltteki kolajen üretimine destek vererek cilt elastikiyetinin artmasını sağlar.

Cilt lekelerini azaltması da cildin tonunu eşitlemesine yardımcı olur.  Aloe Vera, son zamanlarda oldukça sık kullanılan besleyici bir maddedir. Güneşin altında çok kaldığınız zamanlarda Aloe Vera içeriğine sahip bir güneş koruyucu kullandığınızda cildinizin ferahlaması ve yatışmasını sağlarsınız. Havuç yağı, özellikle bronzlaştırıcılarda kullanılan, doğal SPF özelliklerine sahip besleyici bir maddedir. Kakao yağı, cildi hem besler hem de harika bir bronzluk elde etmenizi sağlar.

Güneş Koruyucu Nasıl Uygulanmalı?

Güneş koruyucu güneşe çıkmadan 15-20 dakika önce uygulanmalıdır. Özellikle vücudun hassas bölgelerine uygulama yapılması unutulmamalıdır. Bu bölgeler; yüz, boyun, eller ve kulaklardır.