Yaz mevsimi yaklaştıkça, hayallerin iklimi de değişir. Plajdaki şezlongunuza uzanmışsınız, ayağınızın altında sıcak kum, denizin maviliği pırıl pırıl… Keyfiniz çok yerinde! Bir de şöyle çikolata renginde, parlayan bir bronz tene sahip olsanız, belli ki tatil daha güzel geçecek.
Hatta şehre döndüğünüzde herkes “ne kadar güzel bronzlaşmışsın…” diyecek. Tabii, tüm bunların olabilmesi için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu yazımızda, sizlerle “güzel bronzlaşma”nın aslında “sağlıklı bronzlaşma” olduğundan ve “sağlıklı bronzlaşmak için neler yapılmalı?” bunlardan bahsedeceğiz.

Bronzlaşırken Cildi Korumak Önemli!
“Bronzlaşmak” deyince, akla hemen güneşin altında bronzlaştırıcı sürüp uzun süre beklemek geliyor. Bu doğru değil, hatta cilt kızarıkları ve yanmalarının oluşması için de birebir…
Ciltte kurumaların, kızarıklıkların ya da ton farklarının olmaması için bronzlaştırıcı sürmeden önce mutlaka güneş koruyucu sürmelisiniz; çünkü güneş koruyucular cildinizi güneşin zararlı UVA ve UVB ışınlarından koruyarak cilt yaşlanmasını da engeller. Ne zaman güneş koruyucu sürmelisiniz? Güneşe çıkmadan 15-20 dakika önce güneş koruyucu ve güneşe çıktıktan sonra bronzlaştırıcı sürmelisiniz.
Bronzlaştırıcıların içerisinde genellikle koruma faktörü (SPF) bulunmaz ya da bronzlaştırıcılar düşük koruma faktörüne sahiptir. Siz yine de seçiminizi 20 faktör korumalı bronzlaştırıcı üründen yapabilirsiniz. En azından az da olsa bronzlaştırıcının içindeki koruma faktörü cildinizi koruyacaktır; ama her zaman güneş koruyucuyu bronzlaştırıcıdan önce sürmeniz gerekir.
Tüm gününüzü plajda geçirecekseniz, mutlaka güneş koruyucunuzu iki saatte bir yenilemelisiniz; çünkü saatler geçtikçe güneş kreminiz etkisini kaybedecektir. Yeniden uygulamak, cildinizi koruyacaktır. Yüzünüze ve vücudunuza eşit bir şekilde uygulamalısınız.

Güneşin Altında Ne Kadar Süre Durmalısınız?
Güneşin altında uzun süreler durmak, sadece cilt sağlığınız için değil; genel sağlığınız için de tehlikelidir. Başınıza güneş geçebilir, gözleriniz kararabilir ve kusma gibi şikayetlerle doktorunuza başvurabilirsiniz.
Özellikle de 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınları yeryüzüne dik bir şekilde ulaştığı için bu saatlerde güneşin altında olmanız önerilmez. Güneşin altında durma süreniz, cilt sağlığınız için kısa süreler olmalıdır. Maksimum 20 dakika güneş altında durmalı ve sonrasında mutlaka gölge bir alana geçmelisiniz.
Ten renginiz de güneş altında durma sürenizde etkilidir. Özellikle açık ten rengine sahipseniz güneş altında durduğunuz süre içinde yüz ve vücudunuzda yüksek koruma faktörlü güneş kremi bulunduğundan emin olmalısınız.

Günlük Hayatta Yapılması Gerekenler
Tatil, güneş koruyucu, bronzlaştırıcı… Hepsi tamam ise gelelim diğer yapılması gerekenlere… Cilt kuruluğu, cildin çatlamasına ve pul pul dökülmesine sebebiyet verir. Kuruluğun önüne geçmeniz için su içmeniz gerekir.
Özellikle yaz aylarında, deniz kenarında sıcaktan terlediğinizde daha çok su kaybedersiniz; bu yüzden bol bol su içmelisiniz. Yediğiniz yiyecekler de ten renginizi değiştirebilir. Özellikle sarı ve turuncu renkteki besinleri tüketmek, ten renginizde gözle görülür bir parlaklık oluşturacaktır.
Havuç, genelde bronzlaştırıcılarda çok kullanılan bir besindir. Havuç özlü bronzlaştırıcılar, cildinizi ışıl ışıl yapar. Siz, bahsettiğimiz bu kolay uygulamaları yaptığınız takdirde cildinizin diğer yazlara göre nasıl daha sağlıklı bronzlaştığını göreceksiniz.