Güneş kendini uzun süreli göstermeye başladığı andan itibaren anlarız ki yaz geldi ya da geliyor… Güneşli günlerin tadını çıkarmanın önemi olduğu kadar, cilt sağlığını korumak da bir o kadar önemlidir. Özellikle de çocuklarınkini…
Çünkü çocukların cildi, yetişkinlerin cildine göre daha hassas ve ince yapılıdır. Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı çocukların cildini korumak için çocuklara özel üretilen güneş kremlerini ciltlerine kullanmak gerekir. Peki, çocuklar için en etkili güneş kremini bulmak için ne yapılmalı?

Güneş Koruma Faktörünün (SPF) Önemi
Güneş koruma faktörü (SPF), cildi güneşten gelen UVA/UVB ışınlarına karşı ne derecede koruduğunu gösterir. Çocuk güneş kremlerinde SPF değeri genellikle yüksektir. En az SPF 30+ olmalıdır; ama bizim tavsiyemiz SPF 50+’dır. Aslında 30 faktörlü güneş kremleri ile 50 faktörlü güneş kremleri arasındaki fark cildi %1-2 daha fazla korur. Püf noktası, güneş kremini sürekli uygulamaktır.

Mineralli Güneş Kremi mi? Kimyasal Güneş Kremi mi?
Güneş kremleri iki farklı kategoriye ayrılır. Mineral dediğimiz diğer adıyla fiziksel güneş kremleri ile kimyasal güneş kremleri. Mineralli güneş kremleri, cilt üzerinde tam bir koruma sağlayarak güneşten gelen UV ışınlarını yansıtır ve cilt tarafından emilimini gerçekleştirmez.
Kimyasal güneş kremleri de cildi korur, ama güneşten gelen UV ışınlarının cilt tarafından emilimi gerçekleşir. Çocukların cildi için fiziksel güneş kremlerinde karar kılmak idealdir.

Doğal İçeriğin Önemi
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi çocukların cildi daha hassas ve ince yapılı olduğu için çocuk güneş kremlerinde doğal içerik çok önemlidir. Cildin alerjik reaksiyon göstermemesi için kimyasal içeriklerden uzak durmak gerekir.
Çocuklar için Güneş Kremleri Nasıl Kullanılmalı?
Güneşe çıkmadan 15-20 dakika öncesinden çocukların cildine güneş kremi uygulamak gerekir. Güneş kremi, her ne kadar suya ve kuma dayanıklı olsa da tekrar uygulamak yapmak, cilt sağlığı için önemlidir.
Çocuklara güneş kremi sürerken de özellikle boyun ve kulak bölgesine dikkat etmeliyiz. Bu bölgelere, özellikle yoğun uygulama yapmalıyız. Güneşe çıkmak için sabahın erken saatlerini ya da akşamüstü zamanları tercih etmeliyiz. Güneş tam tepedeyken güneşe çıkmak, çocuklarda cilt tahribatı, cilt kızarıklıkları ya da cilt yanıklarına yol açabilir.