Bebek ve Yetişkinlerin Güneş Koruyucuları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Güneş koruyucular, hem bebekleri hem de yetişkinleri güneşin zararlı UVA ve UVB ışınlarından korur; fakat cilt hassasiyetlerindeki farklardan dolayı bebek yetişkinlerin kullandıkları güneş koruyucular arasında bazı farklar bulunur. Bu farklar, cilt sağlığı açısından önemli ve dikkate alınması gereken içerikler içerir.

Cilt Tipindeki Farklılıklar

Hepimizin bildiği gibi bebeklerin cildi, yetişkinlerin cildine göre daha hassas ve yumuşak bir yapıdadır. Bebeklerin cildi incedir ve geçirgendir. Bebeklere kimyasal bazlı ürünler kullanmak, bebeklerin cildinde tahribat oluşturabilir. Bebek güneş koruyucularının içeriğinde parfüm bulunmaz, ama yetişkinlerde bulunabilir.

Piyasada güneş koruyucular ikiye ayrılır: Kimyasal filtreli güneş koruyucular ve fiziksel filtreli güneş koruyucular. Aslında her iki güneş koruyucu da cildi, güneşin zararlı ışınlarından korur. Yetişkinler her iki güneş koruyucuyu da gönül rahatlığıyla kullanabilir.

Sadece kimyasal filtreli güneş koruyucular, yetişkinlerin derisinin daha çok ısınmasına sebep olur ve güneş ışınlarının deri tarafından emilimi gerçekleşir. Fiziksel filtreli güneş koruyucularda ise güneş ışınları yansıma yapar ve deri tarafından emilim gerçekleşmez.

Bebekler, yetişkinler kadar kalın bir cilde sahip olmadığı için onların fiziksel filtreli içeriğe sahip güneş koruyucu kullanması gerekir. Zaten piyasada bulunan bebek güneş koruyucularının da birçoğu kimyasaldan uzaktır. Bebeklerin cildi çok ısınıp çok soğuduğu zaman ciltlerinde alerjenik durumlar gözlenebilir.

Güneş Koruma Faktörü (SPF)

Bebeklere yetişkinlerden çok daha yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu uygulanması gerekir. Cilt sağlığı için SPF 50+ olması idealdir. Yetişkinlerde de hassas cilt sahipleri için yine SPF 50+ güneş koruyucular, hassas olmayan cilt sahipleri için SPF 30+ güneş koruyucular uygundur.

Uzun süre güneş altında kalınacaksa, hem bebeklerde hem de yetişkinlerde mutlaka güneş koruyucu her iki saatte bir yenilenmelidir. Hatta bebeklerin suda olma zamanlarına göre her iki saatte bir, her bir saatte bire çıkarılabilir.

Suya ve Tere Dayanıklı Olması

Deniz kenarında vakit geçirilecekse güneş koruyucunun suya ve tere dayanıklı olması oldukça önemlidir. Bebeklerin cildi çok hassas olduğu için güneş koruyucunun etkisini yitirmesine mahal verilmemelidir.

Güneş Koruyucu İçerikleri

Bebek ve yetişkinlerin güneş koruyucuları arasında içerik farkları bulunur. Bebek güneş koruyucularında parfüm, paraben ve tahriş eden maddeler bulunmaz. Yetişkinlerin güneş koruyucularında ise cilt tipi farklılıklarına göre içerikler değişir. Örneğin; yağlı ciltlerin kullanacağı güneş koruyucular ile kuru ciltlerin kullanacağı güneş koruyucular arasında farklar bulunur.