Güneş Koruyucularla Alakalı Merak Edilenler

Güneş koruyucular, cilt bakımı rutinimizde önemli bir yerdedir. Yaz, kış demeden güneş koruyuculara günlük cilt bakımı rutinimizde yer vermeliyiz. Yalnız güneş koruyucu kullanmak kadar, güneş koruyucularla alakalı bazı önemli bilgilere sahip olmak da cilt sağlığımızı etkiler.

Güneş koruyucu satın alırken, cilt tipimizi bilmeli, cildimizin gösterdiğini bildiğimiz alerjik reaksiyonlara karşı bilgi sahibi olmalıyız. Bu yazımızda, sizlerle aklımıza gelen soruların cevaplarını paylaşacağız. Bu sayede güneş koruyucu kullanımını en doğru şekilde yapmanızı sağlayarak cildinizi arzu ettiğiniz görünüme kavuşturmanıza yardımcı olacağız.

Güneş Koruyucular Gün İçinde Yenilenmeli mi?

Güneş kremini ya da koruyucunuzu, tatilde cildinize sürdünüz. Kumsaldasınız… Denize girip çıktınız.  Güneş koruyucunuzu mutlaka yenilemelisiniz. Suya dayanıklı güneş koruyucu kullansanız bile suya girip çıktıktan sonra kreminizi yenilemek, cildiniz için faydalı olacaktır.

Başka bir durumdan bahsedelim. Aktif bir iş hayatınız var ya da gün içerisinde çok koşturuyorsanız ve terliyorsanız, güneş kreminizi tekrar sürmeniz gerekir. En azından 2-3 saatte bir güneş kreminizi tazelemek, cildinizi dış etkenlere karşı koruyacaktır.

Makyajdan Önce Güneş Koruyucu Kullanılır mı?

Piyasadaki bazı ürünler hem fondöten hem de güneş koruyucu özellikleri içeriğinde bulunduruyor. Bu ürünlerin, mutlaka içerisinde SPF vardır; ama bizim size önerimiz, eğer makyaj yapacaksanız, makyaj bazı olarak güneş koruyucu kullanabilirsiniz. Güneş koruyucuyu nemlendiricinizle beraber uygulayabilirsiniz.

Güneş Koruyucular Sadece Yazın mı Kullanılmalı?

Yazımızın başlarında da, “yaz-kış demeden…” diye başlamıştık. Güneş koruyucuları hem yazın hem de kışın kullanmanız gerekir; çünkü güneş ışınları kışın da yeryüzüne ulaştığı için cildinizle temas edecektir ve güneşin zararlı UV ışınlarının cildinize ulaşması, cildinizin erken yaşlanmasına, cildinizde kızarıklıkların ve lekelerin oluşmasına sebebiyet verir.

Güneş Koruyucu Kullanımında Hangi Bölgeler Unutulmamalı?

Yüksek faktörlü güneş kremlerinin, bazen sadece yüz bölgesi için uygun olduğunu düşünebiliriz ve diğer bölgeleri es geçeriz. Halbuki, boyun ve dekolte bölgesi cildinizi genç gösteren önemli bir bölgelerdir. Güneş koruyucu kullanırken, bu bölgeleri unutmamalı; buralara da uygulama yapmaya özen göstermeliyiz.

Güneş Koruyucular Ne Zaman Kullanılmalı?

Dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce güneş koruyucuyu cildimize uygulamalıyız. Fiziksel filtreli, diğer adıyla mineral filtreli bir güneş koruyucu kullanıyorsak; dışarı çıktığımız zamanda cildimize uygulayabiliriz. Beklememize gerek kalmaz; çünkü mineralli güneş kremleri anında etki gösterir.

Hangi Cilt Tipleri Güneş Koruyucu Kullanmalı?

Yağlı, kuru, karma, hassas cilt tipiyle açık, koyu, orta koyu, orta açık cilt tonuna sahip birçok insan bulunur ve herkes için piyasada güneş koruyucu bulunmaktadır. Herhangi bir cilt tipine ya da tonuna sahip olun, fark etmez. Cilt sağlığınız için mutlaka güneş koruyucu kullanmanız gerekir.

Bebek ve Çocuklar için Üretilen Güneş Kremlerini Yetişkinler de Kullanmalı mı?

Bu soruya cevabımız: hayır. Her zaman bebek ve çocuklar için üretilen ürünlerin çok sağlıklı ve faydalı olduğu düşünülür. Bu düşünce asla yanlış değildir, eğer bebek ya da çocuksanız… Ama eğer, bir yetişkin olarak bebek ve çocuk için üretilen güneş kremlerini kullanıyorsanız, o zaman size birkaç önemli durumdan bahsetmemiz gerekir.

Bebek ve çocukların cilt PH değerleri, yetişkinlerden farklıdır. Bu yüzden, yetişkinler, bebek ve çocukların güneş kremlerini kullandıklarında istedikleri sonucu alamazlar. Ciltlerinde kuruluk oluşur. Cildin asidik ve alkali değerleriyle, kullandığınız ürün uyuşmuyorsa cilt sağlığınız hasar görür.

Bebek ve çocuklar ile yetişkinlerin cilt tipleri farklıdır. Bebek ve çocukların ciltleri hassasken, yetişkinlerin cildi onlara göre daha kalın ve güçlüdür. Bebek ve çocuklara göre üretilen güneş koruyucularda bu durum göz önüne alınır. Cilt nem oranları arasında farklılık vardır. Bebek ve çocukların cildi, yetişkinlere göre daha hızlı ısınıp soğur.