Çocuklarda Güneş Koruyucu Kullanmanın Önemi?

Çocukların cildi, yetişkinlerin cildine göre daha ince ve hassas bir yapıya sahiptir. Yaz mevsiminde güneşin zararlı UV ışınları ve kış mevsiminde, soğuk ve rüzgarın cildi dış etkenlere karşı savunmasız bırakan kuruluk hissine karşı güneş koruyucular, çocukların cildini korur ve kurumasını engeller.

Çocukların cildinin tahriş olmaması ve ilerleyen dönemde hızlı bir cilt yaşlanması yaşamamaları için mevsim fark etmeksizin, çocukların cildine gereken hassasiyetin verilmesi gerekir. Bu yazımızda, çocuklara bu hassasiyetin gösterilmesine dair, güneş koruyucularla alakalı bilmeniz gerekenleri sizler için sıraladık.

Güneş Yanıklarının Oluşmasını Engeller

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi çocukların cildi daha ince bir yapıya sahip olduğu için dış etkenlere karşı, yetişkinlerin cildinden daha savunmasızdır. Bu sebepten dolayı da, UVA ve UVB ışınlarından daha hızlı bir sürede etkilenir ve reaksiyon gösterir. Çocuklara, güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu kullanmak, çocukların cildini güneş yanıklarından koruyacak ve cilt tahribatının önüne geçecektir.

Cilt Lekelenmesinin Önüne Geçer

Cilt lekelenmesi, aslında sadece çocuklarda değil; güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalan yetişkinlerde de görülen bir durumdur. Cilt tabakalardan oluşur ve cildin en üst tabakasında melanin adı verilen doğal pigmentler bulunur. Melanin, renk veren bir pigmenttir.

İnsanın sadece cildine değil; saç ve gözlerine de renk verir. Bronzlaşmak, aslında her ne kadar birçok kişi tarafından tercih edilen bir eylem olsa da, melaninin, cildi güneşin zararlı UV ışınlarına karşı kendisini korumaya aldığı bir savunma mekanizmasıdır.

Melanin, cildi korumak için cilde renk vermeye başlar ve cildin tonunda koyulaşma görülür. Çok uzun süreler, güneş tam tepedeyken güneşe maruz kalma durumlarında ise istenmeyen ve sonrası için bazı zararlı durumlar ortaya çıkar.

İşte burada, cilt lekelenmesi, kızarıkları ve ilerleyen dönemde yaşlanma görülür. Özellikle çocukların, güneşe maruz kalmasalar bile her an güneş ışınlarının ciltleriyle temas edeceğini düşünerek, ciltlerine yüksek koruma faktörlü güneş koruyucular kullanmak gerekir.

 Cilt Yaşlanmasını Önler

Güneş koruyucu kullanılmadığı durumlarda, her zaman ciltte meydana gelecek tahribatlardan bahsettik. Bu tahribatların hiçbiri anlık ya da dönemsel değildir. Cilt, bir kere tahrip edilmeye başlandı mı… Maalesef devamı gelir.

Çocukların hızlı bir büyüme döneminde olmalarından dolayı, yetişkinlere göre tahribatların daha hızlı bir şekilde onarılması mümkündür; ama bu tahribatların önüne geçilmediği müddetçe, ilerleyen dönemde kendini daha da açık bir şekilde gösterecek cilt yaşlanması, artarak devam edecektir.

Bu sebepten, çocuklara kullanımı kolay ve zahmetsiz bir sürüş teknolojisine sahip, yüksek koruma faktörlü güneş koruyucuları ciltlerine uygulayabilirsiniz. Çocuklar için birden fazla, farklı formda güneş koruyucular piyasaya sunulmaktadır.

Bunlar; sprey şeklinde güneş koruyucu, köpük şeklinde güneş koruyucu ve losyon şeklinde güneş koruyuculardır. Özellikle, sprey şeklinde güneş koruyucular çok daha kısa sürede ve homojen bir şekilde çocukların cildine nüfuz eder.

Cilt Kanseri Riskini Azaltır

Birçok yazıda sizlerin karşısına çıkan “cilt kanseri”nin ne olduğuna yakından bakalım. Güneş ışınlarını düşününce, aklınıza yazı çağrıştıran birçok şey gelir: kumsal, deniz, şezlong, güzel havalar… Her şey buraya kadar gayet iyi, ama ya sonrası?

Güneş ışınları, her ne kadar çok zararlı görünmese de, hatta bronzlaşmak için istediğiniz ten rengine ulaşmanızda en önemli role sahip olsa da… Aslında, güneş koruyucusuz güneşe maruz kalmak bir hayli zararlı…

Ultraviyole ışınlar hiç de masum değil; hatta o kadar masum değil ki… Cildin DNA’sında hasara yol açacak kadar… Özet olarak bahsettiğimizde, ultraviyole ışınlara maruz kaldığınızda cilt hücrelerinde DNA tahribatı gerçekleşir ve bu tahribat cildin yavaş yavaş kansere yakalanmasına yardımcı olur. Özellikle, yüz, kol, el ve boyun bölgesi hassastır.

Çocuklar için sadece yüksek koruma faktörlü güneş koruyucular kullanmak değil; aynı zamanda çocuklara açık renkli giysiler giydirmek, çocukları öğle saatlerinde güneşe çıkarmamak, çocukların şapka kullanmasını sağlayarak baş bölgesini koruma altına almak ve güneş gözlüğü takmalarını sağlamak da önemlidir.