Güneş Koruyucularına Dair Ne Biliyoruz?

Güneş koruyucu denince, adı üstünde aklımıza ilk olarak koruma kelimesi geliyor. UVA ve UVB ışınlarından, diğer bir ismiyle güneşin zararlı ışınlarından bizi koruyan bir krem, losyon, güneş sütü ya da koruyucu.

Güneş koruyucu, kremi ya da losyonunun üzerindeki etiketleri okuduğumuzda; bir önceki paragrafta da gördüğümüz gibi, gözümüze çarpan bazı kelimeler olur, çünkü o kelimeler güneşle alakalı hemen hemen tüm ürünlerin üzerinde vardır. Bu kelimeleri hepimiz biliyoruz, kullanıyoruz; acaba içeriklerine de tam olarak hakim miyiz?

Bu kelimelerden ikisi UVA ve UVB ve bir diğeri de SPF. Özellikle SPF’yi hassas ciltler için güneş kremi önerilerinde mutlaka görmüşsünüzdür. UVA ve UVB ışınlarının ise cildimiz için zararlı güneş ışınları olduğunun farkındayız; ama iki zararlı ışını birbirinden ayırt eden özellikleri nedir, biliyor muyuz?

UVA ve UVB Işınları

Ultraviyole ışınlar, gözle görülmeyen ışınlardır. Bizler, her ne kadar UVA ve UVB’den bahsetsek de, aslında bu ışınların üçüncü bir çeşidi daha vardır; o da: UVC. UVC Işınları ozon tabakasından filtrelendiği için yeryüzüne ulaşan UVA ve UVB ışınları cildimize temas eder.

Güneşin zararlı ışınları, cildimize temas ettiği anda cildimizin kolajenini ve elastikiyetini kaybetmesine olanak verir, bu durum da cildimizin yaşlanmasını sağlar. Cildimizin dış bariyerini sağlayan derimizin adı epidermistir.

Güneşin zararlı ışınları ilk olarak epidermise oradan da epidermisin bir alt katmanı olan dermise temas eder. UVA ışınlarının %50’si epidermise, diğer %50’si ise dermise; UVB’nin %85’i epidermise, %15’i dermise ulaşır.

UVA Işınları cilt lekeleri, cilt kanserleri ve cilt yaşlanmasına olanak verirken; UVB Işınları ise güneş yanıkları, cilt yaşlanması ve cilt kanserini oluşturur.

SPF nedir?

SPF’nin Açılımı: Sun Protection Factor, Türkçe ismiyle Güneş Koruma Faktörü. Adı üstünde, güneşten gelen zararlı UVA ve UVB ışınlarının cildimize zarar vermesini engeller. SPF’nin hemen yanında yazan sayılar ise cildimizin hangi yüksek koruma seviyesinde olduğunu gösterir. SPF’nin farklı koruma sayıları vardır. 10 faktörlü bir koruma tercih ettiğinizde; eğer koyu tenliyseniz cildinizin bronzlaşmasını sağlarsınız ya da açık tenli biriyseniz cildinizin kızarmasına ihtimal verebilirsiniz.

Bebak’ın hem bronzlaşmak hem de güneşin zararlı ışınlarından korunmak için oldukça iyi performans sergileyen bir ürünü var: Bebak SPF 20 Etkili Bronzlaştırıcı Yağ. Bu ürün 20 faktörlü bir koruma ki, bu bir bronzlaştırıcıya göre oldukça iyi bir koruma seviyesi. Çünkü genelde bronzlaştırıcılarda ya hiç SPF olmaz ya da düşük seviyede olur; ama Bebak bu durumun ötesine geçerek orta seviyede bir koruma sunuyor.

Bronzlaştırıcı fiyatlarına bakarsak da oldukça uygun bir fiyatta… Ayrıca karma ve yağlı ciltler de Bebak’ın bu ürününü kullanabilir. Bir diğer ürün, Nivea Sun SPF 50 Güneş Koruma & Bronzluk ürünüdür. Sprey formundadır ve hem güneş koruma hem de bronz etkisi oluşturduğu açıklamalarında yer alır. Dermatologlar ise genelde yüksek koruma faktörlü ürünleri kullanmamızı öneriyorlar. Bu ürünler 30-50 arası SPF’ye sahip olanlar…

Özellikle Bebak SPF 30+ Güneş Koruyucu ve Nemlendirici Etkili, UVA/UVB Güneş Losyonu içeriğindeki Beta-glucan sayesinde cildin elastikiyetini korur. Lekeli ciltler için güneş kremi önerilerinde de Bebak’ın daha yüksek korumalı olan Bebak SPF 50+ Güneş Koruyucu ve Nemlendirici Etkili, UVA/UVB Güneş Losyonu ve La Roche Posay yerini alır.