Bebekler ve çocuklar, biz yetişkinler gibi olmadığı için güneş ışınlarına maruz kaldıklarında bizden çok daha fazla zarar görebilirler. Bu zararın önüne geçmek, bebek ve çocukların cildinde oluşacak olası bir tehlikenin de önüne geçmektir.
Bebek ve çocukların cilt tipi hassastır. Yüksek koruma sağlayan güneş kremi kullanılmadan güneşe çıkmaları, ciltlerinde yanmalar oluşturur, ciltlerini tahriş eder ve bazı kızarıklıkların oluşmasına yol açar. Bebek ve çocuklar için SPF koruması yüksek bir güneş kremi kullanmanın yanı sıra çocuklar için güneş kremi ve bebekler için güneş kremi kullanmak gerekir.

Yetişkinlerle Bebek ve Çocukların Cilt Tipleri Arasındaki Farklar
Yazımızda, yukarıda da bahsettiğimiz gibi yetişkinler, bebek ve çocuklardan farklıdır. Haliyle cilt tipleri de farklılık gösterir. Bebek ve çocukların cilt tipleri hassas, savunmasız ve ince bir yapıya sahiptir. Dışarıdan gelebilecek etkilere karşı duyarlı bir cilt tipine sahiptirler.
Korunmasız bir şekilde, güneş ışınlarından etkilenme süreleri yetişkinlere göre daha kısadır. Yetişkinlerin birçoğunun yağlı bir cilde sahip olmasının sebebi, yetişkinlerin cildinde daha fazla yağ bezinin bulunmasıdır. Bebek ve çocukların ciltleri ise daha kurudur, çünkü yağ bezleri daha azdır.

Güneş ışınları da bebek ve çocukların kuru ciltlerini daha da çok kurutarak ciltlerinin çatlamasına ve alerjik reaksiyon göstermesine sebebiyet verir. Ayrıca yetişkinlerde daha fazla melanin bulunur. Melanin, cilt kanserini önleyen ve cildi güneşin UV ışınlarından koruyan bir pigmenttir.
Bebek ve çocuklarda ise melanin daha az olduğu için, doktorunuzun önerdiği en iyi bebek güneş kremi ya da en iyi çocuk güneş kremini kullanmadığınızda cilt daha çabuk yaşlanır. İlerleyen zamanlarda bebeğinizin ya da çocuğunuzun daha sağlıklı bir cilde sahip olması için yetişkin olmadan bronzlaşmaması gerekir.

Bebek ve Çocuk Güneş Kreminin Kaç SPF Olması Gerekir?
Bebek ve çocuklar için güneş kreminin SPF’sinden önce önem verilmesi gereken asıl husus; etkili bir güneş kremi sürülse bile bebek veya çocuğu saat 11.00-16.00 arasında güneşe çıkartmamaktır. Güneşin tam tepede olduğu bu saatler bebek ve çocuklar için oldukça tehlikelidir. Asıl sorumuza dönecek olursak; bebek ve çocuklar için güneş kreminin SPF 50+ olması gerekir. Ayrıca UVA ve UVB ışınlarının zararlı etkilerinin cilt üzerindeki tahribatını etkileyecek şekilde yüksek korumaya sahip olması beklenir.
Suya dayanıklı önem arz eder; çünkü bebekler olmasa da çocuklar sürekli hareket halindedir ve suya girip çıktıkça kremin etkisinin azalmaması gerekir. Çocuklar için güneş kremi denince akla ilk gelen markalardan biri Bebak’tır. Bebak SPF 50+ UVA/UVB Işınlarına Karşı Yüksek Koruma Etkili Çocuk Güneş Losyonu hem suya dayanıklıdır hem de çocukların hassas cildine özel olarak içeriği zenginleştirilmiştir.
İçeriğinde bulunan Beta-glucan ve avokado özleri sayesinde cildin nemlenmesini sağlanır. Cilt elastikiyetini, pürüzsüzlüğünü ve yumuşaklığını kaybetmez. İçeriğindeki E vitamini, çocuk cildinin dışarıdan gelebilecek etkenlere karşı korunmasını sağlar. Dermatolojik olarak test edilmiştir ve esans alerjeni içermez. Ayrıca bu ürünün sprey formunda olanı da Bebak markasında bulunur: Bebak SPF 50+ UVA/UVB Işınlarına Karşı Yüksek Koruma Etkili Çocuk Güneş Spreyi.
Bebak, sadece çocuklar için değil; bebekler için de özel bir güneş köpüğü çıkarmıştır: Bebak Bebek Güneş Köpüğü 50+ SPF Yüksek Koruma. Köpük dokuya sahip olan bu ürün de suya dayanıklıdır. İçeriğindeki panthenol ve E vitamini sayesinde bebeklerin cildini uzun süre nemli tutar. Bir diğer güneş kremi marka önerimiz; Mustela Güneş Kremi. SPF 50+ ile yüksek koruma sağlıyor. İçeriğinde kimyasal madde bulundurmuyor ve o da içeriğinde E vitamini ve avokado yağı bulundurduğu için cildin kurumasını engelliyor. Sebamed Güneş Kremi de, Mustela Güneş Kremi’nin özelliklerine benzer özellikler gösteriyor.